Asenna terassilaudat oikein

Jotta terassista tulee kestävä, on tärkeää asentaa terassilaudat oikein. Tulee huomioida lautojen välinen etäisyys, ruuvien kiinnityskohta ja kumpi puoli laudasta tulee ylöspäin.

<< Luitko jo, miten valitset oikean ruuvilaadun?

Terassilauta on elävä materiaali, joka koko käyttöaikansa turpoaa ja kutistuu kosteuden ja lämpötilan vaihtuessa. Kestävän terassin rakentamiseksi tulee ottaa huomioon puun luonne, siksi terassilautojen väliin tulee jättää oikeankokoinen rako.

Jos terassilaudat asennetaan liian tiheästi, on vaarana että laudat ajan mittaan irtoavat paikoiltaan tai painuvat yhteen ja nousevat ja jopa vetävät ruuvit mukanaan. Jos ne asennetaan liian harvaan, ovat lautojen väliset raot turhan suuria kuivina kausina.

Nämä uhkakuvat vältät varmistamalla lautojen oikean etäisyyden toisistaan.

1. Kosteussuojaa runko

Kosteussuojaa runkopalkit pitkittäisellä sokkelikaistalla. Myös talon perustaa tai seinää vasten oleva palkki tulee suojata sokkelikaistalla. Sokkelikaista tulee taittaa palkin sivuja pitkin, jotta vesi valuu helpommin pois.

2. Viimeistele lautojen päät

Kannattaa uhrata hieman aikaa ja siistiä jokaisen laudan päät, niin lopputulos on parempi. Suojaa lautojen päät imeytyvällä puuöljyllä.

3. Oikea puoli ylöspäin

Terassilaudat tulee ensinnäkin asentaa hienoin puoli ylöspäin. Jos mahdollista valitse sydänpuoli ylös, ts. niin, että puun vuosirenkaat muodostavat hymyilevän suun laudan päähän. Näin terassilaudan yläpuoli voi ajan mittaan tulla hieman kuperaksi, mikä helpottaa veden valumista.

ydinpuoli ylosalas kopio.jpg

4. Reunasta reunaan -etäisyys

On vaikea tietää, kuinka kosteita terassilaudat ovat ja siksi etäisyys ei voi olla aina sama. Lautojen etäisyys tulee mitata reunasta reunaan yhden laudan yli, niin raot näyttävät hyvältä sekä kuivalla että kostealla säällä. Etäisyys riippuu terassilaudan mittasuhteista ja puulajista. Katso lisää puuterassi oppaasta.

Etaisyys_reunastareunaan.jpg

 

5. Aseta terassilaudat suoraan ja siististi

Mittaa aina jokainen lauta, sillä leveys voi vaihdella kosteuden mukaan. Siistein lopputulos tulee, kun jokainen rivi on tasalevyistä lautaa. Koska leveys voi vaihdella, on helpompaa jos merkitset apuviivat metrin välein. Käytä kynää tai värilankaa. Jos laudat eivät ole aivan linjassa merkintöjesi kanssa, muokkaa niiden välistä rakoa. Siten saat taatusti suoran ja tasaisen terassin, eikä sinun tarvitse lopuksi "säätää".

6. Ruuvien sijoitus

Puun halkeilemisriskin pienentämiseksi tulee terassiruuvit asentaa 30 mm pitkän sivun reunasta ja 45 mm päädystä.

SE_trallskruv_svenskt trä_bygga altan_900x300px.png

Vältä jatkoksia niin paljon kuin mahdollista. Jos jatkosta ei voi välttää, käytä apupuita jatkoksen kohdalla ja ruuvaa terassiruuvit 45 mm päähän päädystä.

jatkos_mitat.jpg

7. Ruuvin kannat pinnan tasalle

Ruuvaa kohtisuorasti terassilautaa vasten ja varmista, että ruuvinkanta jää laudan pinnan tasalle eikä syvemmälle. Jos kanta on pintaa syvemmällä, kertyy sen päälle vettä, mikä voi aiheuttaa kosteusvaurion.

Kaikki vaiheet rakenna-terassi-oppaassa:

1. Perustukset >>

2. Kiinnitä kehäpalkit julkisivuun>>

3. Runkopalkit >>

4. Perinteinen tai piiloasennus >>

5. Valitse oikea ruuvilaatu >>

6. Asenna terassilaudat oikein (olet tässä)

Lisää vinkkejä ja ohjeita 

Jos halua lisää vinkkejä ja ohjeita terassirakentamiseen, niin alla vinkkejä sivuillemme.

Asenna terassi ESSVE:n perinteisellä terassiruuvilla

Valitse perinteisestä Classic terassiruuvista tai premium ESSDECK Max ruuvista, jolla on vahva puristusvoima, vahvempi teräs ja siisti lopputulos.