Perustukset

Miten terassin perusta rakennetaan? Se riippuu maaperästä ja siitä, miten kantava rakenne ankkuroidaan. Pääasialliset tavat ovat asennus kallioon tai betoniin, asennus pilareille ja asennus tasamaalle tai rinteeseen.

Jätä perustus väliin? Siirry oppaan seuraavan osioon: Kiinnitä kehäpalkki julkisivuun >>

Rakenna terassi betonille tai kalliolle

Kun terassi rakennetaan betonille tai kalliolle, suositellaan käytettäväksi pilarikenkiä, jotka kiinnitetään pohjaan ankkurimassalla. Pilarikengillä ja ankkurimassalla asennuksesta tulee pysyvä ja erittäin kestävä. Voit alkaa rakentaa runkoa jo parin tunnin päästä perustan valmistumisesta.

SE_bygga altan betonggrund_ankarmassa_stolpsko_900x300 px.png
Näin toimit (katso alta video ankkurimassalla asentamisesta):
 Aloita poraamalla reiät kallioon. Reiän tulee olla 2 mm suurempi kuin pilarikengän valutuen halkaisija. Jos valutuki on 14 mm, poraat 16 mm reiän. Ankkurimassan toiminta perustuu ympäröivään materiaaliin tarttumiseen, joten ennen sen levittämistä on tärkeää puhdistaa reikä huolella. Kun avaat uuden tuubin, pursota massaa ensin n 15 cm paperinpalalle ennen kuin täytät reikää. Ankkurimassa levitetään reikään patruunapuristimella pohjasta ylöspäin. Levittämisen jälkeen asennat pilarikengät pyörittämällä ne ankkurimassaan, jotta massa peittää kaiken raudan. Pilarikenkä työntää mahdollisen ylimääräisen massan pois.

Muista!
Noudata aina ankkurimassapakkauksessa olevia asennusohjeita ja käytä vain mukanaolevaa sekoitussuutinta.

Tuotteet betoniin ja kallioperustuksiin

Rakenna terassi pilareille

Jos terassin suunniteltu paikka on maata, savea tai hiekkaa tai on epätasainen, suositellaan perustuksen rakentamista pilareiden päälle. Erotuksena ankkurimassalla betonille asentamisesta, jossa voit alkaa rakentaa runkoa parin tunnin kuluttua, pilarirakentaminen vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä.

SE_plintgrund_bygga altan_stolpsko_900x300px_ny.png
Näin toimit:
Pilarikenkä tai -rauta valetaan pilariin. Anna betonin kuivua valmistajan ohjeiden mukaan. Betonin kuivuttua ruuvaat runkopuut pilarikengän/-raudan kiinnikkeisiin ankkuriruuvilla ja/tai rakenneruuvilla.

Vinkki! Korkeuden muokkaamisen helpottamiseksi hanki säädeltäviä pilarikenkiä.

SE_bygga altan_grundkonstruktion_bygga altan på plint_1000x400px.jpg

Tuotteet pilariperustuksiin

Rakenna kelluva terassi

Jos terasin paikalla maaperä on kovaa ja tasaista ja terassi tulee lähelle maanpintaa, voi perustan rakentaa betonilaatoille. Varmista, että laitat sokkelikaistaa puun ja betonilaatan väliin (katso kuva alla). Sokkelikaista estää kosteuden nousemisen betonista puuhun.

SE_bygga altan_grundkonstruktion_grundisoleringspapp_essve_1900x400 px.jpg

Näin toimit (katso myös alla oleva video): Suunnittele runko tarkasti, jotta pinnasta tulee suora. Kun olet päättänyt paikan, aseta ensin betonilaatta maahan, sitten sokkelikaista ja viimeiseksi tukijalka. Ruuvaa sitten tukijalka kiinni pohjaan muutamalla W-rakenneruuvilla (WAF). Älä unohda sokkelikaistaa betonilaatan ja tukijalan välistä. 

Alla olevalla videolla näytetään selkeästi, miten matala, kelluva terassi rakennetaan.

Huom! Tämäntyyppinen perusta liikkuu helpommin kuin yllämainitut vaihtoehdot. Siksi sinun tulee käyttää ruostumattomia A4-ruuveja, jotka kestävät liikettä paremmin. Suoraan maata vasten rakennettaessa suositellaan aina A4-ruuveja. Lue lisää ruostumattomien ruuvien eduista täältä.

Tuotteet terassille maan tasalla tai mäessä