Rungot

Kun perustus on valmis ja runkopalkki kiinnitetty talon perustaan, on aika tarttua rungon kehykset muodostaviin palkkeihin sekä koolinkeihin, joihin terassilaudat kiinnitetään.

<< Luitko jo julkisivuun kiinnittämisestä?

Jos osaat jo kaiken rungosta, siirry kappaleeseen Ruuvit piilossa vai näkyvillä? >>

Ristikoolaus vai matala koolaus?

Koolaustavan valinta perustuu yleensä terassin korkeuteen, ristikoolaus (alhaalla vasemmalla) on yleensä nopeampi asentaa, mutta vaatii korkeussuunnassa enemmän tilaa. Jos tavoitteena on matalampi terassi, valitaan yleensä upotettu koolaus (alhaalla oikealla), jossa kehä- ja lattiapalkit risteävät samalla korkeudella.

SE_bygga altan_kryssbjälklag_nedsankt bjälklag_900x300 px.png

Palkkien asennus – upotettu koolaus

Kun asennat palkkeja upotettuun koolaukseen suosittelemme valitsemaan jonkin rakenneruuveistamme: WAF, HEX tai ET-T. Mikään niistä ei vaadi esiporausta ja toimivat samalla tavoin, mutta eroavat toisistaan hieman asennustavaltaan ja ulkonäöltään.

  • ET-T-ruuvilla ruuvinkannat eivät jää lainkaan näkyviin. Ruuvin pieni kanta uppoaa jonkin matkaa puuhun ja jää täysin piiloon.
  • W-rakenneruuvin (WAF) pyöreä ja litteä kantaa näyttää hyvältä.

Jos et halua käyttää rakenneruuveja, niin käytät ankkuriruuvilla kiinnitettäviä palkkikenkiä. Kuva vasemmalla asennuksesta palkkikengällä ja ankkuriruuvilla, kuva oikealla asennuksesta W-rakenneruuvilla (WAF).

SE_regelverk_trall_balksko_beslagsskruv_900x400px.jpg

Alla olevalla videolla ohjeistetaan askel askeleelta, kuinka rakennat upotetun koolauksen, jossa asennus tapahtuu ET-T-ruuvilla, W-rakenneruuvilla (WAF) ja ankkuriruuvilla.

Palkkien asennus – ristikoolaus

Jos taas valitset ristikoolauksen, tulevat koolingit palkkien päälle ja ne kiinnitetään joko ET-T-rakenneruuvilla tai kulmaraudalla. Palkki tukee koolingin alapuolelta, joten vain sivuttaisvoimiin tulee kiinnittää huomiota.

Palkkien jatkaminen

Jos puutavaran pituus ei riitä palkkiin, voit tehdä jatkoksen. Se käy parhaiten sijoittamalla runkopuun jatkoskohta pilarin päälle tai koolingin jatkoskohta runkopuun päälle, jotta jatkos on alapuolelta tuettu.

Tärkeää! Koolinki/runkopuu pitää myös kiinnittää jatkokseensa joko kaksinkertaistamalla tai naulalevyillä.

Koolingin kaksinkertaistaminen tai tukeminen

Koolingin kaksinkertaistamiseen tai tukemiseen suosittelemme WAF-ruuvia. Rakennepuiden hyvännäköiseen yhdistämiseen suosittelemme ET-T-ruuvia. Kulmiin ja palkkikenkiin suosittelemme ankkuriruuvia.

Tuotteet rungon rakentamiseen