Jos rakennat terassin omakoti- tai paritaloon, voit tarvita rakennusluvan. Rakennusluvan tarve riippuu rakentamistavasta ja kiinteistön sijaintipaikasta. Kannattaa tutustua alla lueteltuihin neljään rakennuslupaan vaikuttavaan tekijään, jotka riippuvat toisistaan.

1. Etäisyys naapurin tonttiin

Jos terassi rakennetaan alle 4m päähän naapurin tontista, tarvitaan naapurin suostumus. Suostumus on suositeltavaa saada kirjallisena.

Loading image...

2. Terassin korkeus

Rakennusluvan tarpeeseen vaikuttaa terassin korkeus. Jos rakentamasi terassi on selvästi irti maanpinnasta ja muuttaa rakennuksen ulkonäköä merkittävästi, voit joutua hakemaan rakennuslupaa. Samoin silloin, jos rakennat terassin talosta poispäin viettävälle pinnalle ja terassin alle syntyy tilaa. Varmista asia aina kuntasi rakennusvalvonnasta, joka päättää, tarvitsetko rakennusluvan vai et.


Vinkki!
Terassin korkeus mitataan ulkoreunalta maanpinnasta lattian yläpintaan. Mahdollista reunusta tai kaidetta ei tarvitse laskea mukaan korkeuteen.

Loading image...

VALITSE OIKEA RUOSTUMATON RUUVI

Ruostumattomat terassiruuvit kestävät pitkään! Milloin valitset ruostumattoman A2 ruuvin ja milloin taas pitää ostaa ruostumaton A4? Ympäristö, terassin korkeus ja puulaji ovat muutamia valintaan vaikuttavia tekijöitä.

Lue lisää ja valitse oikein
Loading image...

3. Terassin pituus talosta laskien

Jos rakennat terassin taloosi tai muuhun asuinrakennukseen ja terassi ulottuu yli 3 metrin päähän rakennuksen seinästä, tulee sinun kysyä kunnaltasi rakennusluvan tarpeesta. 

4. Erityisen arvokas alue tai rakennus

Historiallisesti, kulttuurihistoriallisesti, ympäristöllisesti tai taiteellisesti merkittävillä alueilla tarvitaan rakennuslupa. Jos kyseessä on erityisen arvokas alue tai kiinteistö, tulee sinun varmistaa rakennusluvan tarve rakennuslautakunnalta.

Loading image...

Rakennuslupaa ei aina tarvita

Tietyt terassit eivät tarvitse rakennuslupaa. Jos rakennat terassin asuntosi yhteyteen ja asuntosi tai asuinalueesi ei ole historiallisesti, kulttuurihistoriallisesti, ympäristöllisesti tai taiteellisesti merkittävä, ei tarvita rakennuslupaa tai ilmoitusta rakennulautakunnalle, mikäli terassi:

  • rakennetaan alle 3 metrin etäisyydelle asuinrakennuksesta.
  • on alle 1,8 m korkea.
  • on vähintään 4 metrin päässä tontin rajasta.

Aina kuitenkin kannattaa tiedustella kunnan rakennuslautakunnan mielipidettä sinun suunnitelmaasi. Rakennuslautakunta päättää, tarvitseeko terassisi rakennusluvan vai ei.

Mitä tapahtuu, jos rakentaa ilman rakennuslupaa? 

Jos rakennat ilman vaadittua rakennuslupaa, voit joutua maksamaan rakennusvirhemaksun ja mahdollisesti purkamaan terassin.

Lue lisää Suomi.fi sivuilta

Loading image...

Rakenna uima-allas terassin yhteyteen

Uima-altaan rakentamiseen ei yleensä tarvitse rakennuslupaa. Uima-allas ei kuuluu aina lupaa vaativiin rakennelmiin, tosin ei myöskään niihin, jotka eivät koskaan tarvitse rakennuslupaa rakennuslain mukaan.

Tietyissä tapauksissa voit kuitenkin tarvita rakennusluvan, esimerkiksi:

  • Jos altaalle rakennetaan katto tai katos, voi se tarvita rakennusluvan katoksen korkeudesta ja ulkonäöstä riippuen.
  • Jos ympäröit altaan terassilla tai aidalla, voit tarvita rakennusluvan.
  • Jos allas yhdistetään yleiseen vesijohto- ja viemäriverkkoon.

Ennen kuin alat rakentaa allasta, on tärkeää ottaa yhteyttä kuntasi rakennuslautakuntaan saadaksesi ratkaisun juuri sinun tilanteeseesi. 

Loading image...

Vinkkejä altaan rakentamiseen

Jos rakennat terassille altaan tai kylpytynnyrin, vaikuttaa se niin terassin rakenteeseen, puulajin valintaan kuin ruuvivalintaankin. Mieti kaikki yksityiskohdat valmiiksi ennen rakentamisen alkamista.

Lue kaikki vinkit
Loading image...

Suositellut artikkelit

 

 

Loading image...

Palkatako ammattilainen?

Ammattilaisen palkkaamisessa on monia etuja. Listaamme 5 asiaa, joita sinun kannattaa pohtia ennen kuin otat yhteyttä puuseppään.

Lue vinkit
Loading image...

RAKENNATKO TERASSIN ITSE?

Yhdenkin työvaiheen laiminlyönti tai väärät valinnat voivat käydä kalliiksi! Täältä löydät oppaan kaikkiin rakennusvaiheisiin.

Oppaaseen
Loading image...

Löydä lähin jälleenmyyjä

Rakennustarvikeliikkeestä löydät kaiken terassirakentamiseen – ruuvit, kiinnikkeet ja puutavaran. Olemme listanneet ESSVEn terassituotteiden jälleenmyyjät.

Löydä paikallinen myyjäsi
Loading image...