Kestävä terassi rakennetaan sijaintiinsa täydellisesti sopivalla tavalla, kestämään aikaa ja mahdollisimman pienellä ympäristö- ja ilmastovaikutuksella. Tiettyihin tekijöihin vaikutat suuresti ostopäätöksilläsi, mutta tärkeintä on rakentaa oikein ja huolella, jotta terassi kestää ajan hampaissa. Lue viisi vinkkiämme!


1. Valitse ympäristöystävällinen puu


Valitse kotimainen puu

Kysy liikkeestä puun alkuperästä! Kotimaista puuta ei ole eksoottisten puulajien, kuten kovapuun ja cumarun, tapaan tuotu kaukaa. Kotimainen puu on ympäristöystävällinen valinta.


Ympäristömerkinnät

Valitsemalla FSC- tai PECP-merkityn puutavaran osoitat välittäväsi puun alkuperästä, sillä molemmat sertifikaatit pyrkivät metsien kestävään ja vastuulliseen käyttöön.


Ympäristöystävällinen kyllästys

Markkinoilla on useita ympäristöystävällisiä puulajeja. Ecotimber on 100 % uusiutuva materiaali: lämpökäsiteltyä norrlantilaista mäntyä, joka on kyllästetty jalostetulla pellavaöljyllä. Organo Wood tarjoaa ympäristöluokitettua painekyllästettyä puutavaraa, jonka voi muusta painekyllästetystä puusta poiketen kierrättää aivan kuin luonnollisen käsittelemättömän puun. Moelvenin Thermo Wood on joutsenmerkittyä lämpökäsiteltyä mäntyä, jonka lämpökäsittelyyn käytetään läheisen sahalaitoksen lämpöä ja joka valmistetaan täysin ilman kemiallisia aineita.

Loading image...

2. Käytä ruostumattomia terassiruuveja

Terassiruuviostoksilla kahdella seikalla on suurin merkitys kestävän ajattelun kannalta.

Osta ruostumattomia terassiruuveja

Ruostumaton terassiruuvi kestää ajan hammasta parhaiten, ei ruostu ja on lisäksi joustava, minkä ansiosta ruuvi kestää rakenteen suuretkin liikkeet. Ruostumattomat A2- ja A4-ruuvit ovat kalliimpia kuin käsittelemättömät vaihtoehdot, mutta ne ovat hyvä investointi, sillä ruostumattoman A4-ruuvin odotetaan kestävän 50 vuotta. Tietyissä tapauksissa A4-ruuvi on ehdoton valinta, lue lisää allaolevasta artikkelista.

Osta oikea määrä terassiruuveja!

Ei ole kestävää ostaa käyttämättömäksi jääviä tai poisheitettäviä ruuveja. Ruuvinvalmistus vie rutkasti energiaa, siksi valmistetut ruuvit tulee käyttää. Laske helposti terassia varten tarvitsemiesi ruuvien määrä ESSGUIDE-suunnittelusovelluksella.

 

Loading image...

RUOSTUMATTOMIEN RUUVIEN EDUT

Ruostumattomien ruuvien käytöllä on monia hyviä puolia. Jos haluat tietää lisää niiden eduista ja siitä, miksi ne ovat hyvä valinta kaikkiin rakenteisiin, suosittelemme lukemaan artikkelimme aiheesta.

Lue lisää eduista
Loading image...

PUUSEPPIEN SUOSIKKI

Valitse ESSDECK Max -terassiruuvi, jos rakennat terassin perinteiseen tapaan. Ruuvilla on suuri puristusvoima ja pieni kanta, jonka ansiosta lopputulos näyttää hyvältä.

Tuotesivulle
Loading image...

3. Rakenna tukeva runko

Käytä vähän ylimääräistä energiaa todella tukevan perustuksen rakentamiseen. Tukirakenne ei altistu yhtä kovalle kulutukselle kuin terassilaudat, joten jos runko on tehty oikein ja tukevasti, takaa se hyvät edellytykset sille, että ajan mittaan täytyy vaihtaa ainoastaan kuluneet terassilaudat.

Vinkki!
Svenskt Trä suosittelee suojaamaan runkotolppien päät tai tukipalkit sokkelikaistalla kosteussuojan lisäämiseksi ja tukirakenteen eliniän pidentämiseksi.

Loading image...

Opas hyviin perustuksiin

Puuterassioppaamme ensimmäisessä osassa voit tutustua siihen, miten rakennetaan hyvät perustukset terassille.

Lue lisää täältä
Loading image...

OVATKO TERASSILAUDAT KULUNEITA?

Jos terassilaudat kaikesta huolimatta ovat kuluneet ja puuaines on ehkä jopa lahonnut, voit helposti päivittää terassisi vaihtamalla laudat ja säilyttämällä rungon.

Lue, miten se tehdään
Loading image...

4. Asenna laudat oikein etäisyyksin

Terassilauta on elävä materiaali, joka koko käyttöaikansa turpoaa ja kutistuu kosteuden ja lämpötilan vaihtuessa. Kestävän terassin rakentamiseksi tulee ottaa huomioon puun luonne, ja siksi terassilautojen väliin tulee jättää oikean kokoinen rako.

Jos terassilaudat asennetaan liian tiheästi, on vaarana, että laudat ajan mittaan irtoavat paikoiltaan tai painuvat yhteen ja nousevat ja jopa vetävät ruuvit mukanaan. Nämä uhkakuvat vältät varmistamalla lautojen oikean etäisyyden toisistaan.

Svenskt Trä suosittelee asentamaan terassilaudat tasaisin välein, niin raot näyttävät hyvältä sekä kuivalla että kostealla säällä. Etäisyys reunasta reunaan riippuu laudan mittasuhteista ja puulajista. Lue lisää allaolevasta artikkelista.

Loading image...

Terassilautojen oikea asennus

Puuterassioppaamme viimeinen osa käy läpi kaikki Svenskt Trän suosituksen terassilautojen oikeasta asentamisesta.

Lue kaikki suositukset
Loading image...

5. Käsittele ja huolla terassiasi

Terassin pitkän eliniän varmistamiseksi on hyvin tärkeää pitää siitä huolta myös rakentamisen jälkeen. Huolla terassia puutavarantoimittajan suositusten mukaan.

Huom!
Jos aiot puhdistaa terassia puhdistusaineilla tai käyttää sulatussuolaa talvella, tulee terassi rakentaa ruostumattomia ruuveja käyttäen.

Loading image...

Huolla terassiasi

Lue lisää terassin ylläpidon ja huollon jokaisesta vaiheesta.

Artikkeliin
Loading image...

Suositellut artikkelit

 

 

Loading image...

Löydä lähin jälleenmyyjä

Rakennustarvikeliikkeestä löydät kaiken terassirakentamiseen – ruuvit, kiinnikkeet ja puutavaran. Olemme listanneet ESSVEn terassituotteiden jälleenmyyjät.

Löydä paikallinen myyjäsi
Loading image...