Kestävä tapa päivittää terassi on vaihtaa kuluneet ja lahonneet laudat, mutta säilyttää vanha runko. Tässä käymme läpi, miten varmistat runkopuiden terveyden ja miten toimit, askel askeleelta.

Aloita irrottamalla vanhat laudat

Eikö ruuvi irtoa? Yritä ensin kiertää ruuvia syvemmälle ja sitten taas irti. Älä missään tapauksessa käytä iskuruuvinväännintä, se vaurioittaa ruuvinkantaa. Vaihtoehtona on katkaista laudat koolausten välistä ja vääntää ne irti sorkkaraudalla.

Huom!
Vanhaa kyllästettyä puuta ei saa polttaa tulisijassa eikä tontilla. Puu tulee toimittaa jäteasemalle.

Loading image...

Tutki rungon kunto

Kun terassilaudat ovat poissa tieltä, on aika tutkia runkoa. Jos puu näyttää laholta, tulee vahingon laajuus selvittää työntämällä puukolla kunnes törmäät kovaan, terveeseen puuhun. Jos lahovika ulottuu puuaineksen keskiosaan, täytyy sinun vaihtaa myös kyseinen palkki.

Miltä rungon alla näyttää?
Jos puuaines on tervettä, jatka varmistamalla, että mikään palkki ei ole suoraan betonipilaria, betonilevyä tai maata vasten, vaan välissä on joko eristenauhaa tai ilmaa. Korjaa tilanne tarvittaessa!

Huom!
Siivoa samalla roskat pois ja varmista, että tilassa on riittävä ilmanvaihto.

Loading image...

Onko rakennelma elänyt?

Käytä laseria ja yritä löytää mahdolliset painumat mittaamalla uusilla palkeilla. Mahdollisesti haluat tasapainottaa rakennetta lisää lyhyillä kohtisuorilla palkeilla pääpalkkien välissä, niin kutsutuilla vaakapuilla.

Loading image...

Aika valita puuaines

Huomaa, että puutavaran halpuudelle on aina syy. Vinous, vaihtelevat pituudet ja oksien paljous käyvät lopulta kalliiksi, ja olet luultavasti melko pian kypsä vaihtamaan laudat uudelleen.

Monien mielestä monet oksanreiät ovat vain esteettinen kysymys. Tosiasiassa niistä tulee enemmän tikkuja jalkapohjiin ja heikkoja kohtia on enemmän, etenkin kun oksat ovat puun päässä.

Summa summarum: Valitse vähäoksaista ja niin suoraa ja tasaista puuta kuin mahdollista!

Loading image...

Asenna terassilaudat oikein

Terassilaudat tulee ensinnäkin asentaa hienoin puoli ylöspäin. Jos mahdollista, valitse ydinpuoli ylös, eli asenna lauta niin, että puun vuosirenkaat muodostavat hymyilevän suun laudan päähän. Näin terassilaudan yläpuoli voi ajan mittaan tulla hieman kuperaksi, mikä helpottaa veden valumista.

Loading image...

Jätä aina väliä!

Väärä etäisyys lautojen välissä on tavallisimpia virheitä terassin rakentamisessa. Kömmähdys, jolla on suuria seurauksia puun laajetessa ja kutistuessa säänvaihtelun mukana. Jos lautojen etäisyys on väärä, voivat laudat työntyä rakennelmasta irti tai riskinä on, että terassilaudat nousevat toisiaan vasten, kun välit ovat liian ahtaat.

Noudata aina puutoimittajien suosituksia lautojen etäisyyksistä. 

Katso lisää puuterassioppaasta

 

Loading image...

Suositellut artikkelit

 

 

Loading image...

HUOM: ÄLÄ VAIHDA TURHAAN!

Toisinaan lautojen pesu, hiominen ja öljyäminen riittävät. Jos ole epävarma, tarvitseeko laudat tosiaan vaihtaa – poraa pienellä alueella ruuvit syvemmälle ja tee koehionta. Jos puuaines näyttää terveeltä, voi homma kannattaa.

Näin huollat terassiasi
Loading image...

ASENNA TERASSILAUDAT

Kestävän terassin rakentamiseksi on tärkeää asentaa terassilaudat oikein. Puuterassioppaamme viimeinen osa kertoo kaiken, mitä sinun tulee tietää asentaaksesi terassilaudat oikein.

Lue lisää
Loading image...

Löydä lähin jälleenmyyjä

Rakennustarvikeliikkeestä löydät kaiken terassirakentamiseen – ruuvit, kiinnikkeet ja puutavaran. Olemme listanneet ESSVEn terassituotteiden jälleenmyyjät.

Löydä paikallinen myyjäsi
Loading image...